Luxatie / artrose A-C gewricht

Klachten en ongevalsmechanisme

Dit gewricht is nogal eens onderhevig aan blessures: door een val op de schouder kan dit gewricht uit zijn (kleine) kom schieten, waardoor een luxatie ontstaat. Daardoor ontstaat er hoogstand van het sleutelbeen. Bij geringe instabiliteit wordt gekozen voor een afwachtende houding; bij een forse instabiliteit wordt soms gekozen voor een operatieve behandeling, vooral als dit gewricht belangrijk is voor beroep of hobby.

k acgewricht 1

Een vooraanzicht van een luxatie van het A-C gerwicht


Door chronische overbelasting kunnen ook letsels aan dit gewricht ontstaan en dan vooral aan de discus (kraakbeen schijfje) tussen clavicula en acromion met secundair een slijtage van dit gewricht.

k acgewricht 3

Een röntgenfoto met bovenaanzicht van een A-C gewricht met slijtage van de gewrichtsvlakken.


Deze artrose kan veel pijn geven, met name bij het heffen van de arm. Vooral gewichtsheffers en zwemmers hebben last van deze blessure.


Diagnostiek

Bij de acute A-C luxatie moet op abnormale beweeglijkheid van dit gewricht worden gelet. Bij een chronische overbelasting met beginnende artrose kan de gewone röntgenfoto normaal zijn en is de nucleaire scan (met behulp van technetium) soms een vroeg diagnostisch hulpmiddel.

k acgewricht 4

Een nucleaire scan met toegenomen aktiviteit van het rechter A-C gewricht, wijzend op artrose.


Bij uitgesproken artrose is de gewone röntgenfoto voldoende.

Therapie

Bij chronische overbelasting is rust en een aangepast oefenprogramma aangewezen. Het heeft zin om volledig heffen van de arm te voorkomen. Injecties (in eerste instantie alleen met een lokaal verdovend middel, bij een goed effect daarvan een combinatie van lokale verdoving en een corticosteroïd) zijn soms zinvol, het effect is echter meestal maar tijdelijk.
Bij artrose van het A-C gewricht kan een laterale clavicula resectie, het verwijderen van het buitenste deel van het sleutelbeen, zijn aangewezen; deze operatie heeft veelal een goed effect op de pijnklachten vanuit dit gewricht.

k acgewricht 5

Een röntgenfoto van een A-C gewricht, na verwijdering van het buitenste deel van het sleutelbeen.


Een luxatie van het A-C gewricht hoeft niet altijd te worden geopereerd. Bij blijvende instabiliteit, die pijn of bewegingsbeperking veroorzaakt, wordt het gewricht gestabiliseerd. Er zijn verschillende operatie technieken mogelijk.

k acgewricht 6

Een röntgenfoto van een A-C gewricht, dat is gestabiliseerd met een z.g. hoekplaat.